OTOK CRES
Dobrodošli na Cres, otok divlje prirode, čudesnih plaža, raskošne baštine. Možete ga obilaziti morem, automobilom, možete pješačiti, a  možete i sjesti na bicikl i prohujati nekom od biciklističkih staza ili istražiti neki od planinskih puteva… Lutajući, sigurno ćete sresti ovce… jeste li da se na ovom otoku stoljećima se živjelo od ovčarstva, da su creske ovce poznate i da i danas slobodno šetaju svuda?
Ali mi vas vodimo u naš grad, Cres (da, isto se zove kao i otok), grad prepun prelijepih plaža, restorana s ukusnim lokalnim specijalitetima, mediteranskih mirisa, tradicijskih pjesama, kamenih zdanja, tajanstvenih ulica, prepun povijesti, tragova grčke, rimske i bizantinske prisutnosti, grad prepun priča. Evo jedne priče koju prepričavaju i stari i mladi:

U Tramuntani, drevnoj šumi na sjeveru otoka Cresa, punoj šuštavih tajni, živi Masmalić. Dobroćudan je i rado će pomoći čovjeku. Ali… naljutiš li ga – galameći, bacajući kamenje koje remeti tišinu njegova doma ili trgajući grane – može biti prkosan i osvetoljubiv, povesti te krivim putem, uplašiti ili izvesti kakvu drugu psinu. Toga maloga čovjeka prepoznat ćeš, ako ti se odluči pokazati, po crvenoj kapici i plavim hlačicama.
Macmalići žive u panjevima, rupama, bacaju vatrene kugle s brda Sv. Ursule, skrivaju se u škripećimlesama u Velomboku i Predošćici. Na Mergu ispraćaju ribara očekujući od njega ribu po povratku. Na najjužnijem dijelu otoka, Punta Križi,skrivaju se paku velikoj jami. Djeca, pogotovo mlađa, vjeruju u to. Masmalići su dio njihova bajkovitog shvaćanja svijeta, a mi smo im odlučili pokazati da su u pravu.

Otkrit ćemo vam zašto volimo Cres, sigurni smo da ćete ga i vi zavoljeti. Tko bi odolio palači Moise koja dominira prostorom svojom veličinom i ljepotom; tko ne bi zastao pred kipom renesansnog filozofa Frane Petrića, koji se nalazi ispred njegove rodne kuće; tko ne bi znatiželjno provirio kroz gradska vrata; tko ne bi s divljenjem pogledao Gradsku ložu; tko ne bi zavirio u Creski muzej u palači Arsan?
Idemo… prošetajmo zajedno, vodič će nam biti jedna radoznala, zaigrana, nestašna lopta:Pregledajte interaktivnu kartu otoka Cresa:
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost udruge Interacta.
Web stranica izrađena je u sklopu projekta PROSTOR – PROsocijalno uključivanje mladih otočana u oživljavanje baštine transmedijskim digitalnim “STORytellingom”