Započele su online edukativne radionice za mlade otočane i otočanke
U sklopu projekta 𝐏𝐑𝐎𝐒𝐓𝐎𝐑 (PROSocijalno uključivanje mladih otočana u oživljavanje baštine transmedijskim digitalnim STORytellingom), 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜𝐭𝐚 (Udruga za produkciju i interakciju u kulturi i obrazovanju) i 𝐔𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚 𝐑𝐄𝐂𝐀𝐒 (Udruga za promicanje istraživanja unutar društvenih i humanističkih znanosti Regionalni centar za napredne studije humanističkih znanosti) započele su s online edukativnim radionicama za mlade otočane i otočanke. Radionice kroz aktivnosti kolaborativnog učenja i su-kreativnog stvaranja razvijaju njihove sposobnosti za kulturni angažman, vještine kreiranja novih kulturnih i društvenih proizvoda i sadržaja primjenom suvremenih kulturno-umjetničkih alata i intermedijske aplikacije za produkciju digitalnog/medijskog sadržaja, kreativne vještine interpretiranja, reaktiviranja i prezentiranje otočne kulturne baštine putem transmedijskog digitalno posredovanog storytellinga. Usmjerene su na oživljavanje otočne baštine primjenom digitalnih platformi, alata i tehnologije i integriranjem kulture, novih tehnologija i vizualne prakse kroz ICT sustav koji omogućuje multimodalne interaktivne tehnike prezentacije baštine te kombinaciju virtualne ili proširene stvarnost, 3D vizualizacije, videa, animacije i mobilne tehnologije.
Radionice uključuju mlade stanovnike hrvatskih otoka – Visa, Brača i Cresa a rezultirat će zajedničkom virtualnom izložbom koja će se moći prikazati online ali i kao instalacija u fizičkom prostoru te postati nova atrakcija i dio ponude kulturnog turizma zasnovanog na bogatom materijalnom i nematerijalnom nasljeđu.
Radionice vode renomirani predavači i međunarodno priznati umjetnici i stručnjaci iz različitih područja kulturnog djelovanja, uključujući nove medije, vizualnu i digitalnu umjetnost te muzejsku djelatnost.
Uvodna radionica održala se 𝟏𝟔. 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐨𝐠𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟐. Sudionicima i sudionicama radionice pružen je pregled suvremenih praktičnih vještina, alata i tehnika koji se koriste za predstavljanje kulturne baštine te uvod u teme koje će se obrađivati kroz program projekta PROSTOR: prezentiranje baštine korištenjem suvremenih interpretacijskih medija, digitalne tehnologije i tehnika pripovijedanja te filma.
Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost udruge Interacta.
Web stranica izrađena je u sklopu projekta PROSTOR – PROsocijalno uključivanje mladih otočana u oživljavanje baštine transmedijskim digitalnim “STORytellingom”